ShortseaShipping
Siste: 
AdBanner

En særdeles viktig dag

Rettsaken mellom Norsk Transportarbeiderforbund og det danske spedisjonsselskapet Holskip starter i retten. Og mest sannsynlig vil saken avgjøre havnearbeiderstriden i hele Norge.

​Striden, som har vært både temperamentsfull og langvarig, dreier seg om en rammeavtale mellom NHO og LO. Denne gir laste- og lossearbeidere organisert i Norsk Transportarbeiderforbund - NTF, fortrinnsrett på lasting og lossing av alle skip i offentlige havner. Og denne retten er gammel - datert 1914. 

​Arbeidsgiverne hevder på sin side at fortrinnsretten ikke gjelder private havner. Dette syns ikke NTF noe om, i det de er redd for at de offentlige havnene vil komme til å leie bort areal til private brukere - og dermed skvise ut laste- og lossearbeiderne av de offentlige havnene.

Håpløst

Og sånt kan man bli ille sint av - så sint at man både streiker, blokerer og sympatistreiker over store avstander i et par-tre år. Havnene det er mest termperatur i, er Drammen, Risavika utenfor Stavanger, Mosjøen og i Trømsø. Hvor mye denne konflikten har kostet samfunnet, kan man egentlig bare spekulere i.

Vant frem i EFTA-domstolen

​Holship tapte i tingretten - og likeså i lagmannsretten. 19. april i år, kom saken opp i EFTA-domstolen. Her tapte NTF. EFTA-domstolen var klinkende klar på at fortrinnsretten som de norske organiserte havnearbeiderne påberoper seg å ha til å laste og losse i havnene, er i strid med EU-retten. 

At spenningen nærmest er til å ta å føle på når behandlingen av saken i Høyesterett starter i dag, er ingen overdrivelse.

Avgjørende

Nicolay Skarning er advokaten som i et knippe år har representert dansk Holship i denne saken. Han sier til NRK at "dersom fortrinnsretten ryker i Drammen, vil den også ryke i andre havner". Han sier også at de vil legge vekt på EFTA-domstolens avgjørelse i Høyesterett.

- Den avgjørelsen er viktig for oss. Dagens fortrinnsrett er i strid med EØS-avtalens regler om frihet, og EØS-avtalen er vedtatt i Stortinget som en del av norsk lov, sier han til NRK.

Det er satt av fire dager til saken i Høyesterett, fra i dag 8. til 11. november.​

Følg oss på Facebook

​PS: Hvis du er Facebook-bruker, vil Shortsea Promotion, med andre ord denne redaksjonen, holde leserne oppdatert på siden vår "Velg sjøveien". Dette gjør vi publisere linker til nyhetskilder så fort de kommer oss i hende. 
  
Relaterte nyheter
  

Finn en rute for din last

Shortsea Promotion Centre Norway | shortsea@shortseashipping.no | Tel: +47 9056 2994 | © SPC Norway 2014 | Feedback
Publishing: ChainLab - Design: ChainLab