ShortseaShipping
Siste: 
AdBanner

Lot seg begeistre

Södertälje er for Sverige det Drammen er for Norge. Fredag møttes havnene i de to byene.

- Vi lar oss virkelig inspirere av Drammen, og er ganske så misunnelige på de løsningene dere har. Det er spesielt interessant å se hvordan Drammen havn samarbeider med kommunen, sier styreleder i Södertälje Hamn Claes Hellegren.

Både Södertälje og Drammen er store på bilimport. Begge byene er nærmeste store by til hovedstaden, de er t​​uftet på industri og maritim virksomhet, og de har omtrentlig like mange innbyggere.

Graffiti og sjøkabler

Da administrasjonen i Södertälje Hamn skulle besøke enn annen havn for kunnskap og inspirasjon, falt valget på Drammen – nettopp på grunn av de store likhetene mellom byene og havna. Nå guides gjestene rundt på Holmen og får se containergraffiti, lasting av offshore-kabler til havvindmøller og den nye togterminalen som som går helt ned til kaikanten. Det knipses bilder, pekes og diskuteres.

Fra vei til sjø

Styrelederen påpeker at Sverige ikke har like gode rammebetingelser for havnedrift og ingen egen havnelov, noe som gjør at potensialet for besparelser på økonomi og miljø ikke er tatt ut på samme måte som i Norge.

- Vi har to europaveier og tre jernbanespor gjennom havneområdet i Södertälje. Da er det store potensielle gevinster å hente på å finne frem til helhetlige løsninger og få flyttet gods fra vei til sjø for å spare både penger og miljø. Her har vi mye å lære av Drammen, sier Hellegren.

Samarbeid med kommunen

- Er det noe av det dere har sett her på Havna i dag dere ønsker å kopiere hjemme i Södertälje?

- Nå er vi utrolig inspirerte og overveldet over alle inntrykkene. Jeg er helt overbevist om at vi har lært noe her vi skal ta med oss hjem – spesielt når det gjelder samarbeidet med kommunen, sier Hellegren, som tidligere var leder for miljøetaten i kommunen.

Han har vært styreleder i Södertelje Hamn i 15 år. Styreleder i Drammen havn Johan Baumann ønsket gjestene velkommen. Han tror også Drammen har noe å lære av de svenske kollegene.

- Hver gang vi har besøk, ser vi at det er noe å lære, sier Baumann.

Kilde: Drammen Havn

Foto: Unni Claussen/Drammen HavnNyhetsemner:  Drammen , Havn , Sverige
  
Relaterte nyheter
  

Finn en rute for din last

Shortsea Promotion Centre Norway | shortsea@shortseashipping.no | Tel: +47 9056 2994 | © SPC Norway 2014 | Feedback
Publishing: ChainLab - Design: ChainLab