ShortseaShipping
AdBanner

Laks prøveskiping

Laksetransport med skip fra Norge til Nederland skal bli et lønnsomt alternativ til lastebiltransport. En prøveskipning er gjennomført med gode resultater.

​På en fredag ​​sendte NTS-skipet "Nordkinn" en kjølecontainer med laks fra Kråkøya Kysthavn i Rørvik i Trøndelag. På tirsdag morgen kom containeren til Ijmuiden i Nederland. Derfra gikk fisken med lastebil, og etter vel en time var lasten fremme.

- Alle deler av transporten gikk bra. Kvaliteten på fisken ble testet av kunden umiddelbart etter at lasten kom fram, med gode resultater, sier Kim Rune Bøe, prosjektleder ved NTS, i en pressemelding.

Gruppen ønsker å etablere en fast rute mellom Trøndelag og Nederland og dermed bidra til lastoverføring av fisk fra vei til sjø. Rederiet har søkt om støtte fra Kystverkets incentivordning for å starte ruten.

I prøveskipning var målet å teste hvordan transportkjeden og logistikken jobbet i utlandet, samt hvordan kvaliteten på produktet var på sluttnivå. Transporttiden i piloten var litt lengre enn det ville være med den direkte ruten.

- Testen viste at det ikke er noe galt med å transportere fisk fra Trøndelag og ut til kontinentet på et skip. Vi har nå fått litt erfaring som vi kan ta med oss ​​for å strømlinjeforme en logistikkjede for sjømateksport på kjøling, sier Bøe.

Målet er at sjøtransport skal være like enkelt å bestille og utføre for kunden som lastebiltransport er i dag.

- Men når du setter opp en ny rute, tar det tid før volumene er på plass, og det er mye arbeid med å etablere en ny rute. Dagens støtteordning gir tilskudd til volumer som overføres fra vei til sjø og reduserer liten grad selskapets risiko for at sjømatindustrien ikke velger sjøtransport. Kanskje kan støtten også finansiere jobben med å øke volumet av transportruter på sjøen, sier Bøe.

Samarbeid i Trøndelag​

Om det blir en dobling av lakstransport i Midt-Norge i de kommende årene, vil det medføre en betydelig belastning på veinettet i Trøndelag. Tidligere i år kom lakseprodusenter, rederier og transportører, havner og myndigheter i Midt-Norge sammen for å etablere sjøtransport som et alternativ til lastebil. Både for å unngå fremtidig trafikkkaos, og for å redusere klima- og miljøutslipp. NTS deltar, i tillegg til Egil Ulvan Rederi, som nylig transporterte fisk fra Trøndelag til Hirtshals.

- Vi har godt samarbeid i regionen. Alle ser at veiene blir overfylte, og vi trenger nye transportløsninger. Den gode dialogen mellom aktørene er mye av grunnen til at det allerede er gjennomført tester, sier Bøe.

Kilde Salmonbusiness. ​

Nyhetsemner:  Fisk , Linjetilbud , Nord-Norge
  
Relaterte nyheter
  

Finn en rute for din last

Shortsea Promotion Centre Norway | shortsea@shortseashipping.no | Tel: +47 9056 2994 | © SPC Norway 2014 | Feedback
Publishing: ChainLab - Design: ChainLab